3 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Zwartsluis wordt internationaal op de maritieme kaart gezet

Geplaatst op: 14 april 2022

Eén van de tentoongestelde kunstwerken van Frederik Weijs: Zeilschip bij rietvelden in De Wieden.

Tijdens het tweejaarlijks maritiem evenement in Sète, Zuid Frankrijk, is Nederland eregast. Nu is dat op zich niets bijzonders aangezien Nederland natuurlijk een eeuwenlange maritieme traditie hebben. Maar in heel veel uitingen en publicaties voor dit prachtige evenement kom je Zwartsluis tegen. Het dorp krijgt hierdoor momenteel een internationale promotie op maritiem gebied. Voor het eerst georganiseerd in 2010, is Escale à Sète een tweejaarlijks terugkerend evenement in de maritieme wereld van de Middellandse Zee. Het 17e -eeuwse Sète ontvangt honderden erfgoedschepen tijdens de week van Pasen en viert de maritieme tradities in het hart van deze mediterrane havenstad

De Oosterschelde van de Appelo werf

Er is een grote stand van een Hollandse delegatie, waarbij de zeilvaart uit Enkhuizen, het Scheepvaartmuseum uit Amsterdam en Hoorn hun allermooiste kant laten zien. Maar prominent op de poster staat een indrukwekkende driemastschoener, de Oosterschelde, die gebouwd is in Zwartsluis op de Appelo werf. Daarnaast sieren 10 prachtige maritieme kunstwerken (tuinposters van Frederik Weijs uit Zwartsluis) deze stand. Frederik Weijs werd door de hem bevriende organisatoren benaderd of hij deze werken tijdens het evenement in Sète beschikbaar wilde stellen om de bezoekers (naar schatting 375.000) van Escale de Sète een indruk te geven van de historie van Zwartsluis en Zwartewaterland. Deze kunstwerken sieren nu als een prachtige blikvanger het Nederlandse Paviljoen.

Frederik Weijs benadrukt dat het hier echt om een historisch maritiem evenement gaat. Hij is trots dat zijn werk op dit evenement in het Nederlandse paviljoen tentoongesteld mag worden. “We wonen in een van de allermooiste waterrijke gebieden van Nederland en dat mag je internationaal best goed laten zien.”

Door: Rob van der Spek

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice