26 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

Organisaties roepen op: voorkom windmolens in Zwartsluis

Geplaatst op: 6 augustus 2022

Drie Sluziger organisaties roepen de inwoners van ons dorp op om bezwaar te maken tegen de komst van gigantische windmolens aan de rand van Zwartsluis. De kolossen van 200 meter hoogte zullen Zwartsluis voorgoed veranderen volgens de initiatiefnemers. En dat moet voorkomen worden, zo vinden zij.

De Gemeente Zwartewaterland heeft het gebied tussen De Velde en Baarlo aangewezen als potentiële locatie voor de plaatsing van enorme windmolens en zonnepanelen. En daar zijn de drie organisaties totaal niet te spreken over. Fortresse, Sluuspoort en Ondernemerskring Zwartsluis hebben daarom hun bezwaarschriften al ingediend. En nu roepen ze de inwoners van Zwartsluis op om ook tot actie over te gaan.

De drie partijen hebben elk vanuit hun eigen achterban en idealen argumenten opgesteld en deze met de gemeente gedeeld. Ze willen deze bovendien graag delen met de inwoners van Zwartsluis om duidelijk tem aken wat voor impact deze plannen hebben.

De organisaties komen met de volgende samengevatte standpunten:

De natuur wordt verpest

Het gebied direct achter ons industrieterrein De Kranerweerd grenst aan Natura200-gebied. Een gebied waar weidevogels broeden, reeën lopen en de otter woont. De komst van een aantal enorme windmolens en zeker ook de bouw ervan is een sterk verstorende factor voor dit beschermde natuurgebied.

Het aangezicht van Zwartsluis verandert voorgoed

De kranen van onze scheepswerven, de bruggen en de kerktorens zijn al vanuit de verte te zien en geven Zwartsluis een unieke karakteristiek. Die verandert voorgoed als windmolens van 200 meter hoogte de kerktorens van nog geen 40 meter hoogte letterlijk en figuurlijk in de schaduw zetten.

Onze gezondheid krijgt een knauw

De slagschaduw en geluidshinder die de windmolens produceren vormen directe negatieve invloed op ons als inwoners. Met name de bewoners van het industrieterrein en De Nieuwesluis wonen zeer dichtbij de windmolens.

De toerist wordt weggepest

Zwartsluis heeft veel baat bij toerisme. Er is veel geïnvesteerd in het aantrekken van meer toerisme en het levendig houden van ons centrum. De komst van een paar enorme windmolens hebben daar een negatief effect op.

Onze ruimte wordt opgeslokt

Zwartsluis ligt ingeklemd door water en natuur. Door onze reeds zeer beperkte ruimte op te offeren aan windmolens (of zonneparken) haalt voorgoed een streep door potentiële uitbreiding van ons industrieterrein of woningbouw. En we kunnen al geen kant op!

Eigen initiatieven worden nog onmogelijker

Menig ondernemer op het industrieterrein heeft flink geïnvesteerd in groene energie. En menig ondernemer wil graag meer investeren. Maar het energienet zit vol. Als er windmolens of zonneparken bijkomen kunnen onze eigen ondernemers helemaal geen eigen investeringen meer doen in groene energie.

De oproep van deze drie partijen luidt dan ook; laat uw stem horen. Dat kan op twee manieren. Door zelf een bezwaarschrift te schrijven en deze op te sturen naar de gemeente of om online de argumenten te ondersteunen via deze link. Alle steunbetuigingen worden dan gebundeld en namens Fortresse, Sluuspoort en Ondernemerskring Zwartsluis ingediend bij de gemeente.

Haast is wel geboden, de termijn sluit op 14 augustus en kort daarna wordt de beslissing definitief gemaakt!

De besturen van Fortresse, Sluuspoort en Ondernemerskring Zwartsluis

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice