15 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Vijf vragen aan de gemeente over de ‘beruchte’ windmolens

Geplaatst op: 12 augustus 2022

Er is in Zwartsluis veel te doen over de komst van eventuele windmolens. Vanavond trekt op 200 meter hoogte een helikopter over het dorp zodat iedereen kan zien hoe hoog dat is. Maar hoe hoog worden die windmolens, als ze er überhaupt komen te staan? De redactie van Zwartsluis Actueel verzamelde de meestvoorkomende vragen en legde deze voor aan de gemeente.

Komen er windmolens aan de rand van het dorp?

Het is nog niet zeker dat er windmolens in Zwartsluis komen te staan. De locatie van Zwartsluis is één van de twee zoekgebieden voor windenergie. Het andere gebied ligt rondom Genne-Holten. De gemeenteraad besluit in september over de zoekgebieden. Daaraan zijn meerdere digitale en fysieke bijeenkomsten met inwoners en een enquête voorafgegaan. Aan de enquête hebben 424 mensen meegedaan. Ook zijn alle stukken ter inzage gegaan.

Wat doet de gemeente met binnengekomen zienswijzen?

Dat meer Sluzigers nu een mening vormen is goed. Het gaat immers om de toekomst van het dorp, van onze gemeente en van onze jeugd, die we een duurzame woon- en werkomgeving willen nalaten. Op dit moment komen er zienswijzen binnen op een nota die aangeeft welke voorwaarden er verbonden zijn aan initiatieven om windmolens te plaatsen. Deze komen op dit moment vooral uit de hoek van Zwartsluis. De gemeente zal alle zienswijzen beantwoorden. Deze zienswijzen gaan ook naar de gemeenteraad.

Hoeveel windmolens komen er te staan, mocht het plan doorgang vinden?

Het is ook nog niet duidelijk hoeveel windmolens er precies in onze gemeente komen. Met de regio en het Rijk is afgesproken dat alle gemeenten een bijdrage leveren aan de overgang naar schone energie. De opgave voor Zwartewaterland is 105 gigawattuur in 2030. Deze opgave verdelen we over zonnepanelen op dak en op land en over windenergie. Hoeveel windmolens nodig zijn voor dit aantal gigawatuur hangt af van het soort windmolen. Hoe hoger de molen hoe meer energie die produceert. Er zijn meer kleinere molens nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Wanneer wordt meer duidelijk over waar die windmolens komen te staan?

De gemeenteraad stelt in september de zoekgebieden vast. De raad geeft dan ook een voorkeursgebied aan. Daar gaat een gebiedsbegeleider met de inwoners en de grondeigenaren kijken of zij samen een plan kunnen maken. In dit plan staat bijvoorbeeld hoeveel zonnevelden en windmolens er in het gebied komen, hoe hoog deze worden en hoe inwoners hiervan mede-eigenaar kunnen worden. Daar is een jaar de tijd voor. Daarna beoordeelt de Gemeentelijke adviescommissie de omgevingskwaliteit van het plan. Bij een positief advies van de commissie, kan de raad een oordeel geven over het plan. Bij een positief oordeel van de raad, kan vervolgens een vergunning aangevraagd worden en gelden de wettelijke termijnen voor bezwaar en beroep. Tot slot beslist de gemeenteraad.

Hoe hoog worden de eventuele windmolen(s)?

Het is nog niet duidelijk hoe hoog de windmolens zullen worden. Hogere windmolens betekent wel meer energieopbrengst, minder windmolens en minder zonnepanelen op land. Op de gemeentelijke website is hierover meer te vinden. Tijdens een informatiebijeenkomst op 24 maart 2021 hebben we in een filmpje met visualisaties van windmolens met een tiphoogte van 200 meter laten zien. Dit geeft een realistisch beeld op welke wijze de windmolens vanuit het dorp te zien zijn.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice