2 mei 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Gemeente biedt veehouder 1,6 miljoen voor 22 hectare grond

Geplaatst op: 23 september 2022

Het college van burgemeester en wethouders wil agrarische gronden overkopen van een veehouder uit Zwartsluis. Mocht die verkoop doorgaan, wat voor de hand ligt, is de boer 1,6 miljoen euro rijker. Het college vindt aankoop in ieder geval ‘een strategische zet’ omdat het voor meerdere potentiële doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Over twee weken stemt de raad.

Het gaat om 22 hectare grond, voornamelijk rondom het hoogspanningsstation aan De Velde. Ter vergelijking: het gaat om ongeveer ongeveer 31 voetbalvelden. Het gemeentebestuur wil deze grond kopen zonder er nu een vaste bestemming aan vast te plakken. Volgens wethouder Harrie Rietman kan de grond bijvoorbeeld worden gebruik voor het plaatsen van zonnepanelen.

Coalitiepartijen SGP en CU zijn positief over de aankoop. Ze vinden de prijs marktconform en geven aan dat ‘niets doen’ ook geen optie is, met het oog op de energietransitie. Daarnaast heeft de gemeente de energietransitie meer in eigen hand als ze de grond als zelf bezitten. BGZ en de VVD vroegen zich af wat er met de grond moet gaan gebeuren als men besluit geen zon- of windenergie op te wekken op deze gronden.

Rietman benadrukte dat de gemeente de gronden altijd nog tegen agrarische waarde kan verkopen zodra er geen enkele andere optie overblijft voor deze grond. Hij gaat daar echter niet vanuit. “Van grond heb je nooit teveel”, zegt Rietman, die tevens benadrukt dat de huidige weilanden wellicht ook gebruikt kan worden als verlengstuk van het Sluziger industrietrein.

Dat de gemeente genoeg ideeën heeft met de landerijen blijkt ook uit een andere optie die Rietman benoemde. Daarbij schetste hij de mogelijkheid dat de sportvelden worden verplaatst richting het buitengebied om woningbouw mogelijk te maken aan de Cingellanden. Maar dat is slechts een niet-uitgewerkt idee daarmee de wethouder wilde benadrukken dat er genoeg redenen zijn om deze lap grond aan te schaffen.

John Smits van de VVD wilde de wethouder nog technische vragen voorleggen. Daarom is in dit raadsvoorstel nog niet overgegaan tot stemming. Echter leek de meerderheid van de raad donderdagavond positief in deze kwestie te staan. Over twee weken geeft de raad er een klap op.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice