16 april 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Banketbakkerij Ekkelenkamp wordt in compleet nieuw jasje gestoken

Geplaatst op: 9 november 2022

Wie halverwege februari de winkel van brood- en banketbakkerij Roy Ekkelenkamp binnenloopt, herkent deze waarschijnlijk niet meer terug. Want het Sluziger familiebedrijf staat aan de vooravond van de grootste verbouwing in de bestaansgeschiedenis. “We beginnen in de eerste week van januari met de metamorfose. In de tussentijd kunnen klanten terecht in onze tijdelijke winkel aan de Stationsweg”, zo onthult Roy Ekkelenkamp.

De zaak aan de Kerkstraat is niet meer weg te denken uit het centrum van Zwartsluis. Al sinds 1977 prijkt de familienaam van Ekkelenkamp aan de gevel van hun ambachtelijke bakkerij. Zoon Roy nam de zaak in 2011 over van zijn ouders. “Vanaf dat moment begon ik al voorzichtig na te denken over de mogelijkheden die het pand te bieden heeft”, zegt eigenaar Roy Ekkelenkamp, die in de jaren negentig in het familiebedrijf kwam werken.

In 2018 kreeg het pand dat naast de winkel staat een nieuwe eigenaar. “Het voorste gedeelte van de begane grond had destijds nog geen bestemming”, vertelt de banketbakker over het pand van zijn buurman. “De gebroeders Terwel kwamen met het idee om hier een lunchroom te exploiteren, maar binnen de klantenkring ontstond ondertussen steeds meer vraag naar chocolade. Daarom hebben we enkele jaren geleden de begane grond van de buren ingericht voor de productie van onze chocolade”, blikt Roy terug.

Twee panden verbinden

De ruimte naast de winkel werd dus niet gebruikt om klanten te ontvangen, maar daar komt verandering in. “We gaan onze bestaande winkel en de chocolaterie naast ons aan elkaar verbinden. Kortom: de muur gaat er tussenuit en het wordt één grote zaak”, legt Roy uit. Die nieuwe winkel wordt een ware beleving. Want klanten kunnen meekijken hoe de familie Ekkelenkamp de chocoladeproducten maakt. Verder komen er zitjes in de winkel waar liefhebbers terecht kunnen voor koffie met gebak of een lunch. Daarnaast blijft er natuurlijk volop brood en banket verkrijgbaar.

Tal van bakkerijen bezocht

Het concept om beide panden te bundelen tot één moderne ambachtszaak, komt van Hans Winter. Hij was de afgelopen jaren de sparringspartner van Roy en zijn vrouw Anita. “Ik heb tal van banketbakkerijen, chocolateries en lunchrooms in Nederland bezocht. Hier hebben we inspiratie opgedaan om een plan te maken voor de metamorfose van Ekkelenkamp”, zegt Winter. Ondertussen krijgt hij een gebakje voorgeschoteld: “De producten van Roy en Anita zijn super, daar hoort ook een geweldige uitstraling bij.”

Voor Hans was het ontwikkelen van een nieuwe winkel ook andere koek. “Ik heb altijd gezegd: als ik ooit iets anders ga doen dan marketing en communicatie, wil ik iets met interieurconcepten en -design doen. Daar komt het nu dus van! Ik vind erg leuk dat ik dit kan doen, want ik heb al jaren geroepen dat ik wat voor Roy Ekkelenkamp wilde betekenen vanwege hun prachtige producten”, legt Hans uit.

Snoepers

Ook Roy is enthousiast over de plannen. “Toen ik de ontwerpen voor mijn neus kreeg, begon het voor mij écht te leven. Het is de bedoeling dat Harm Winter, de broer van Hans, in de tweede week van januari begint met de verbouwing. Dan hebben wij de drukke decembermaand net achter de rug. We verwachten dat de metamorfose ruim een maand in beslag zal nemen. Tijdens de werkzaamheden runnen we een tijdelijke winkel in het pand van ijssalon Snoepers. Als alles volgens plan verloopt, openen we half februari de deuren van onze vernieuwde zaak aan de Kerkstraat 1.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice