22 juni 2024 Gebruikers online: 48
Agenda
Active creations

Eerste meertalige verkeersbrochures uitgereikt op Aremberg

Geplaatst op: 9 november 2022

Op OBS De Aremberg in Zwartsluis werden de eerste brochures uitgereikt.

Als migrant deelnemen aan het verkeer in Nederland blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want situaties in het verkeer kunnen per land verschillen. Om allochtone kinderen en ouders wegwijs te maken in het verkeer, worden op meerdere scholen in Zwartewaterland brochures uitgedeeld. Die instructiefolders zijn in verschillende talen beschikbaar: van Oekraïens tot Pools en van Turks tot Arabisch.

De brochure is een initiatief van het landelijke educatieprogramma ‘Jongleren in het verkeer’. Het doel is om migranten zoveel mogelijk te betrekken bij het Nederlandse verkeer en de gebruiken daarvan. Want lang niet in alle landen kent men provinciale wegen, zebrapaden of aparte fietspaden.

Op de Aremberg in Zwartsluis was woensdag de landelijke aftrap van deze campagne. “Wij hebben inzichtelijk welke ouders van buitenlandse komaf zijn. We geven hen zo’n brochure mee zodat ze samen met hun kinderen de (Nederlandse) verkeersgebruiken onder de knie krijgen”, zegt schooldirecteur Leendert Kroes. “En het mooie is: de tekst staat er ook in het Nederlands. Zo kunnen ouder en kind ook de Nederlandse taal beter leren”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

In de folder wordt ook aandacht geschonken aan de beleving van kinderen. Hun inschattingsvermogen is nog niet optimaal en hun blikveld is smaller. Ouders worden er op gewezen dat ze kinderen altijd achter hun kind moeten fietsen en bijvoorbeeld zoveel mogelijk dezelfde route naar school moeten nemen. De gemeente heeft contact met alle scholen in Zwartewaterland om het lesmateriaal te verspreiden. Ook op de opvanglocaties van Oekraïners in Genemuiden en Hasselt worden de anderstalige brochures uitgedeeld.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice