1 december 2022 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

‘Wel wat vertrouwen in Adema, niet in de rest van Den Haag’

Geplaatst op: 23 november 2022

Minister Adema (blauwe trui) staat een ontevreden boer te woord in Weidevol.

Geen boe-geroep maar een klein applausje voor landbouwminister Piet Adema. Daarmee werd de debatavond afgesloten die werd gehouden bij Weidevol, op initiatief van Agractie. Ondanks dat Adema weinig beloftes kon doen en lang niet iedereen de gewenste antwoorden kreeg, hing er geen dreigende sfeer in de lucht.

De avond was ervoor bedoeld om met elkaar in gesprek en discussie te gaan. Het grootste gedeelte bestond woensdag dan ook uit het stellen van vragen aan de nieuwe minister van Landbouw. Die wist overigens goed hoe hij zoiets aanpakt. Geen jasje dasje, maar een spijkerboek met niet al te nieuwe schoenen.

Agractievoorman Bart Kemp begon de avond met de vraag: “Willen we dat het beleid wordt gemaakt en wij alleen commentaar leveren? Of willen we meepraten en op de rem trappen?” Het overgrote deel van de meer dan 100 aanwezigen stak de hand omhoog voor de laatste optie.

In de anderhalfuur die daarop volgden, vroegen veehouders en andere betrokkenen uit de sector Adema de oren van het hoofd. “Hoe zorgt u dat er een landbouwakkoord op tafel komt te liggen dat niet verandert bij een nieuw kabinet? Wat is er voor boeren te halen als we samen dat landbouwakkoord sluiten? Hoe houden we producten betaalbaar als we anders moeten gaan boeren?.”

Adema gaf er stuk voor stuk reactie op. Een enkeling kon zichzelf moeilijk in toom houden, maar over het algemeen bleef de sfeer gemoedelijk. De Landbouwminister vertelde de Overijsselse veehouders dat hij vooral samen wil kijken naar mogelijkheden. Niet tegenover de boer, maar naast de boer.

Zijn manier van aanpak lijkt voorzichtig positief uit te pakken. Boeren voelen zich meer gehoord en dat was voor het aantreden van Adema zeker anders. “Ik heb wel wat vertrouwen dat Piet Adema opkomt voor onze belangen, maar de rest in Den Haag doet dat niet”, reageert een bezoeker achteraf.

Na een bal gehakt en potje bier stapt Adema weer achterin bij zijn chauffeur. Er is nog een hele weg te gaan voordat boeren en overheid toekomstgericht samenwerken. Maar in Zwartsluis zijn in ieder geval wat eerste stapjes gezet in de goede richting.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice