13 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Haringparty voor bewoners De Schans en aanleunwoningen

Geplaatst op: 30 juni 2023

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het haringseizoen 2023 is laat op gang gekomen. De trage start heeft te maken met het vetpercentage van de haringen. Een Hollandse Nieuwe moet namelijk een vetpercentage van minstens 16 procent hebben. De oorzaak van de vertraging is het aantal lage zonuren in het voorjaar.

Vrijdagmiddag 30 juni arriveerde de Hollandse Nieuwe in Woonzorgcentrum De Schans te Zwartsluis. Een week eerder was landelijk de verkoop al gestart met de traditionele veiling van het eerste vaatje in Scheveningen, dat een recordbedrag van 159.500 euro heeft opgebracht, ten bate van de Voedselbank.

Stichting De Nieuwe Schans had samen met het Urker Vispaviljoen de jaarlijkse haringparty in de grote zaal geregeld. Vanaf een Urker haringkar met Sjoerdje Nobel in Urker klederdracht werd samen met haar collega Samuël Westeneng de haring met uitjes, augurkenschijfjes en voor de liefhebber een glaasje ijskoude korenwijn geserveerd. Voorafgaand speelde Sjoerdje nog even op het orgel als inleiding op het haringfeest.

Het personeel en enkele vrijwilligers bezorgden voor een aantal bewoners de nieuwe haring op de kamers.

Volgens Samuël en Sjoerdje is de haring goed vet, heerlijk romig en gezond. Zij voegden eraan toe de bekende uitdrukking ‘haring in het land, dokter aan de kant’.

De Hollandse Nieuwe liet zich door iedereen goed smaken.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice