18 mei 2024 Gebruikers online: 44
Agenda
Active creations

Zo zorg je dat je hond op gewicht blijft

Geplaatst op: 1 november 2023

(Adv.) Een gezond gewicht is ontzettend belangrijk voor eigenlijk de volledige gezondheid van je hond. Bij overgewicht heeft je hond namelijk niet alleen veel sneller kans op lichamelijke klachten door overbelasting van de spieren en gewrichten, maar zal het ook aan de binnenkant door de ophoping van te veel vet niet heel goed zijn voor je hond.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je hond nooit meer iets lekkers mag eten, maar is het wel goed dat je als baasje weet hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond op gewicht blijft. Niet alleen zorgt dit voor een veel leukere hond, maar voorkomt het ook de kans op een enorme doktersrekening doordat je lichamelijke ongemakken krijgt zoals artrose. Om ervoor te zorgen dat je hond op het juiste gewicht blijft en ook alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, zijn alleen de beste hondenbrokken goed genoeg. Omdat er daarnaast nog een aantal belangrijke zaken zijn om rekening mee te houden, hebben we nog een paar extra tips voor je.

De basis van een gezond gewicht

Het behouden van een gezond gewicht begint bij een gebalanceerd dieet. Net zoals mensen hebben honden ook de juiste voeding nodig om in ‘shape’ te blijven. Het is belangrijk om te weten hoeveel voeding je hond nodig heeft op basis van zijn grootte, leeftijd en ook hoe actief ze zijn. Zo zal een hond die dagelijks de nodige kilometers wandelt meer nodig heeft dan wanneer je een oudere hond hebt, die vaak niet veel verder loopt dan het einde van de straat. Overgewicht bij honden kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, dus het is wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Twijfel je over welke voeding nu het meest geschikt is of wat je hond nodig heeft, dan is het verstandig om naar een dierenspeciaalzaak te gaan om te kijken op de website van hondjesinfo.nl voor alle informatie rondom honden. Niet alleen vind je hier het antwoord op al je vragen omtrent voeding, maar ook waar je op moet letten bij het aanschaffen van een riem of het zindelijk maken van je pup.

Zorg dat je hond de juiste hoeveelheid krijgt

Veel honden kennen geen rem. Het is dus niet zo gek dat hetgeen wat je ze voorschotelt, ook daadwerkelijk opeten. Zorg er daarom dus ook voor dat je weet hoeveel je hond mag hebben en houd je hier dan dus ook aan. Dit is vaak twee of drie keer per dag een vaste hoeveelheid, aangevuld met bijvoorbeeld een aantal tussendoortjes. Nu is het wel belangrijk dat je ook de activiteit van je hond in de gaten houdt. Stel dat je hond de hele dag aan het spelen is, dan is de kans dat ze meer trek hebben groter, dan wanneer ze de hele dag in de mand liggen.

Voldoende beweging

Niet iedere hond is dol op een flinke wandeling. Toch is het wel belangrijk hier voldoende aandacht aan te schenken. Waar je vooral rekening mee moet houden, is dat beweging niet alleen goed is voor het gewicht van je trouwe rakker, maar ook voor het soepel houden van spieren en gewrichten. Vooral wanneer ze wat ouder worden, is het belangrijk af en toe even een goed eind te gaan wandelen. Houd uiteraard wel goed in de gaten of je hond het wel of niet volhoudt en neem wat drinken mee voor het geval je hond dorst krijgt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice