18 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

‘Personeelsgebrek’ bedreigt voortbestaan Sleepbootdagen

Geplaatst op: 31 oktober 2023

De sleepboot met daarop de (oud-) burgemeester(s) meert aan bij de Handelskade. (Fotoserie: Robert Jansema en Henk Kuik)

De Stichting Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis staat voor een grote uitdaging. Eén waarmee het voorbestaan van het evenement op het spel staat. “Uitdagingen zijn niet nieuw voor ons, maar nu lopen we toch tegen een écht probleem op”, aldus stichtingsvoorzitter Roel Schurink.

Tijdens én na de succesvol verlopen 15e editie van het evenement in 2022 is duidelijk geworden dat de werkzaamheden die voorafgaan aan het evenement, steeds intensiever en veeleisender zijn geworden. “Onder andere een gevolg van de vele voorschriften die van overheidswege aan ons worden opgelegd”, vult bestuurslid Anja Bos aan. “Dat vraagt om tijd en kennis. Die is er weliswaar binnen het huidige bestuur, maar er is aanvulling én opvolging nodig.” En juist daar wringt de schoen, want beide genoemde bestuursleden alsmede hun collega Gert Moeken nemen na de editie van 2024 afscheid van het bestuur. Bovendien is na afloop van het evenement in 2022 afscheid genomen van de bestuursleden Koos Kisjes en Gijsbert van Dijk en ook voor hen is nog geen opvolging gevonden.

Voor een deel van de taken van Bos, die sinds 1995 publiciteit en communicatie voor haar rekening neemt, is inmiddels invulling gevonden. Dat betekent dat zij in de voorbereiding voor het evenement in 2024 nog adviserend aan de ‘zijlijn’ meeloopt. Maar voor de taken van voorzitter Schurink en facilitair bestuurslid Moeken zijn nog geen opvolgers. “Ook wij willen graag die adviserende taak richting 2024 op ons nemen”, aldus beide heren. “Zodat wij onze opvolgers goed kunnen inwerken.”

Heel specifiek is de stichting dus op zoek naar een nieuwe voorzitter én naar een facilitair bestuurslid. Naast een representatieve functie houdt de voorzitter zich binnen het bestuur ook bezig met de contacten met medeorganisator Vereniging De Motor Sleepboot (VDMS), heeft vooral een coördinerende rol en is één van de bestuursleden die de besprekingen met gemeente en provincie in het takenpakket heeft staan. Dat laatste staat ook op de actielijst van het bestuurslid dat een deel van de facilitaire taken voor zijn of haar rekening neemt. Die taak bestaat bovendien uit het, samen met de gemeente, opstellen van het vereiste veiligheidsplan, het organiseren van alle bebording en de contacten met alle ordediensten en dienstverleners.

Wanneer de genoemde functies niet op korte termijn worden ingevuld, ziet het stichtingsbestuur het voorbestaan van de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis bedreigd worden. “Wij nemen écht afscheid na mei 2024”, benadrukken Schurink en Moeken. “In de afgelopen tijd hebben we al veel mensen benaderd, maar helaas zonder resultaat. Als deze situatie zo blijft betekent dit dat het evenement in 2024 voor het laatst wordt gehouden. Want vier bestuursleden kunnen het evenement niet op sleeptouw nemen.”

Er wordt dan ook een beroep gedaan op de inwoners van Zwartsluis. “Als één ding tijdens en na iedere afgelopen editie van de Sleepbootdagen wel duidelijk is, dan is dat het enthousiasme onder onze inwoners”, benadrukt Bos. “Steeds opnieuw spreken zij hun grote waardering uit. Bovendien is het evenement uitgegroeid tot niet alleen een grote publiektrekker, maar ook tot een reüniemoment voor tal van oud-inwoners. Het kan niet anders of er moeten mensen zijn die dat enthousiasme willen omzetten naar een rol binnen de organisatie.”

Wil jij meehelpen de Nationale Sleepbootdagen voor Zwartsluis te behouden en wil je meer informatie over wat je daarbij kunt betekenen? Neem dan voor informatie contact op met Roel Schurink, M. 06  51 14 38 53 of Jeroen Troost, M. 06 21 25 08 88 (na 18.00 uur).

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice