1 maart 2024 Gebruikers online: 40
Agenda
Active creations

Adventsconcert Canticum Zwartsluis e.o.

Geplaatst op: 25 november 2023

“Huh? Wie is nou weer Canticum” horen we u denken? “En hoezo nou een Adventsconcert”? Canticum stelt zich aan u voor.

Tot afgelopen voorjaar kreeg het koor steeds meer naamsbekendheid onder de naam “Projectkoor Matthäus Passion”. Dat verraad ook al de herkomst van het koor. Omdat het de wens van koorleden en dirigent was om meerdere projecten per jaar uit te voeren volstaat de naam van een projectkoor dat verwijst naar de uit te voeren muziek niet meer, en is het bestuur op zoek gegaan naar een vorm en naam die de ‘lading dekt’.

Het gemengd koor dat ca. 30 leden telt is dit seizoen gestart onder de naam “Canticum”. De naam betekent Hymne / kerkgezang / lofgezang. Deze naam geeft goed weer waar het koor voor wil staan: klassiek-liturgische liederen, omlijst in een kerkelijk programma. Hiermee was het koor al bekend vanuit de Matthäus Passion zoals die jaarlijks word uitgevoerd, afgewisseld met lezingen. Het koor voelt zich in dit genre dan ook erg thuis. Door uitsluitend klassiek-liturgische muziek uit te voeren onderscheidt het koor zich ook van andere koren, en hoopt hiermee een breed publiek uit de wijde omgeving aan te spreken! Het koor wil in de regel 2 projecten per jaar uitvoeren: in de Adventsperiode en in de 40-dagentijd.

Wanneer u of jij belangstelling hebt om mee te zingen of vrijblijvend te komen kijken: het koor zingt iedere dinsdagavond van 19:45uur – 21:45uur in de NGK Zomerkerk, Zomerdijk 7 te Zwartsluis.

Het Adventsconcert

Door diverse leden van het koor is een programma opgezet in de traditie van het Engelse ‘9 Lessons and Carols” zoals jaarlijks uitgevoerd wordt in Cambridge. Deze traditie is vertaald naar een eigentijdse weergave en hierbij is gekeken naar de traditie zoals de ‘9 Lessons’ zijn opgebouwd. Er wordt een mix van Engels- en Nederlandstalige liederen ten gehore gebracht, afgewisseld met samenzang en lezingen. Ook de lezingen worden verzorgd door personen van verschillende leeftijden zoals dit past in deze traditie. Koorstukken en liederen van componisten als Felix Mendelsohn, David Wilcocks, John Rutter e.a. zullen ten gehore gebracht worden. Het publiek krijgt hierin ook een actieve rol onder begeleiding van organist Alle Smith en dirigent Christiaan Lameris.

Het programma is samengesteld in 3 blokken wat inhoudelijk goed weergeeft waar Advent voor staat: van Aanleiding naar Aankondiging naar Verwachting van de geboorte van Jezus, naar de verwachting van de wederkomst van Christus, het grote Advent!

Iedereen is van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, wel wordt een bijdrage gevraagd t.b.v. de onkosten.

Uitvoering: zaterdag 16 december, aanvang 19:30uur in de NGK Zomerkerk, Zomerdijk 7 te Zwartsluis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice