22 juni 2024 Gebruikers online: 39
Agenda
Active creations

Vijf nationale titels voor zwemster Fay Boxum

Geplaatst op: 11 december 2023

Fay Boxum uit Zwartsluis heeft vijf nationale titels veroverd op de Nederlandse Junioren Kampioenschappen. Ze werd vijfmaal kampioen, won tweemaal zilver, eenmaal brons en werd daarnaast ook nog kampioen op twee overall slagklassementen.

De 14-jarige  zwemster veroverde vrijdag goud op de 400m wisselslag. Met name de eerste 300 meter ging fantastisch maar de laatste 100m borstcrawl zorgde ervoor dat de klok nog nipt boven de magische 5 minuten grens bleef steken, 5:00,05. Wel een verbetering van haar persoonlijke toptijd met bijna zes seconden.

Op zaterdag moest Fay eerst een hele snelle opening op de 400m vrije slag bekopen. Uiteindelijk tikte ze hier als vierde teleurgesteld aan. Vervolgens op de 200 meter vrije slag toonde Boxum veerkracht door in 2:06,48 als tweede te eindigen en daarna werd zij kampioen op de 200 meter rugslag  in 2:18,10.

Beste tot het laatst bewaren

De talentvolle zwemster bewaarde zoals wel vaker, het beste voor het laatst. Op de laatste middag wilde Fay nog maar liefst vier starts afwerken. Op de eerste afstand, de 100m vrije slag, lukte het net niet om de favorietenrol waar te maken. Met 58,24 kwam er een keurige tijd op de klokken maar Juliëtte Woltjes uit Veenendaal was met 57,57 duidelijk een maatje te groot, waardoor er zilver restte voor Boxum.

Daarna was er op de 50m vrije slag en 100m rugslag glansrijk goud voor Boxum, die juist op deze afstanden niet de snelste kwalificatietijd had staan. Met name het persoonlijke record van ruim 1 seconde op de 50m vrije slag in 26,96 sprak tot de verbeelding, maar de race op de rugslag was het spannends. Samen met Ditewig uit Veenendaal en Hooghiemstra van HZ&PC Heerenveen stormde Boxum op de finish af. Uiteindelijk won Boxum in 1:03,61 voor Ditewig en Hooghiemstra met respectievelijk 1:03.71 en 1:03,72.

Op de afsluitende 200m wisselslag leek het even spannend te worden, maar uiteindelijk won Fay deze afstand ook overtuigend in 2:21,63.

Slagklassementen

In totaal won Boxum ook overall het wisselslagklassement (200 en 400m) en het rugslagklassement (100 en 200m). Er was een tweede plek op het vrije slagklassement (50, 100,200 en 400m) .

Opleidingscentrum Drachten en CSE-topsportacademie Zwolle

Fay traint onder begeleiding van Henri Koek bij het opleidingscentrum in Drachten en komt uit voor de Drachtster vereniging DZ&PC. De 4-VWO scholiere combineert sport en studie op de CSE-topsportacademie in Zwolle.

Het Nederlands junioren kampioenschap korte baan (25m) werd gezwommen van 8 tot en met 10 december in het Pieter van den Hoogenband stadion te Eindhoven

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice