25 juli 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Klein vrouwenkoor LaMuze geeft visitekaartje af

Geplaatst op: 18 maart 2024

fotoserie: Jan van Kleef

De dames van klein vrouwenkoor LaMuze hebben zichzelf een mooi cadeau gegeven. Met het optreden tijdens hun eigen jubileumconcert is namelijk een visitekaartje uitgedeeld dat bij de vele bezoekers van het concert goed bewaard zal blijven. In een goed bezette Zomerkerk werd zaterdagavond een concert gepresenteerd waarin variatie en uitdaging een prachtige combinatie vormden.

LaMuze ontstond 12.5 jaar geleden op initiatief van twee enthousiaste vrouwen uit Zwartsluis. Idee achter de oprichting was het vormen van een koor in een kleine setting met licht klassieke werken als repertoire. In het jubileumjaar telt LaMuze 15 leden, afkomstig uit Zwartsluis en de wijde regio. Naast licht klassieke werken maken inmiddels ook filmmuziek en arrangementen van hedendaagse componisten met een ‘klassieke touch’ deel uit van het repertoire. Die afwisseling maakte dan ook deel uit van het jubileumconcert. De toon werd letterlijk gezet met het Taizélied De Noche waarmee 15 vrouwen zingend de kerkzaal binnenkwamen. In een inspirerende, kunstzinnige en (voorjaars)bloemrijke entourage, gecreëerd door Albert Greveling, werd het concert voortgezet.

Vanaf het begin was duidelijk dat dirigent Angelica Braam de lat hoog had gelegd. Dat zij vanaf de oprichting de leiding van het koor in handen heeft was aan alles te merken. Het koor hangt als het ware aan haar vingers en ze heeft de ‘dirigeertouwtjes’ dan ook stevig in handen. Er werd gezongen in meerdere talen en aansprekend in de zang van LaMuze is de vrijwel altijd aanwezige zuiverheid in de meerstemmig gezongen werken. Er passeerden zowel a capella gezongen liederen als liederen met pianobegeleiding van Yaroslav Kolpakov. Laatstgenoemde zorgde samen met Yuliia Khai voor een indrukwekkend vierhandig gespeeld intermezzo, dat in de smaak viel bij het publiek. Datzelfde is van toepassing op het duet gezongen door twee dames van het koor, Gea Haasjes en Coby van de Berg. Met hun in alle opzichten vreugdevol en in hoog tempo gezongen bijdrage wisten ook zij bij het publiek de juiste snaar te raken.

LaMuze had zich voor hun jubileumconcert verzekerd van de medewerking van MuSis. Een ‘dameskoor’ van een geheel andere orde, bestaande uit drie keer twee zussen die met elkaar zorgden voor een even mooi als spontaan gezongen onderdeel van het concert. MuSis bestaat inmiddels tien jaar en zij brachten een aantal liederen uit die periode ten gehore. Hoewel de zes jonge vrouwen van MuSis een totaal ander repertoire brengen dan LaMuze hebben beide gemeen dat er meerstemmig en met veel enthousiasme wordt opgetreden.

Het jubileumconcert werd afgesloten met het lied ‘Flying free’ waaraan alle uitvoerenden van de avond meewerkten. Na de laatste tonen volgde een staande ovatie, waarmee het publiek uitdrukking gaf aan hun waardering voor een meer dan geslaagd jubileumconcert.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice