22 juni 2024 Gebruikers online: 40
Agenda
Active creations

NK tegelwippen keert terug in Zwartsluis

Geplaatst op: 21 maart 2024

Vanaf 21 maart stroopt Zwartewaterland de mouwen op voor het NK Tegelwippen. “Het succes van vorig jaar smaakt naar meer”, aldus wethouder Maarten Slingerland. Daarom verruilt Zwartewaterland ook de komende maanden weer tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Vandaag werd het landelijke startschot gegeven voor het NK Tegelwippen.

Een recordaantal van meer dan 175 Nederlandse gemeenten doen mee aan het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Elke inwoner uit Zwartewaterland kan gewipte tegels aanmelden via de website nk-tegelwippen.nl.

Deze tegels worden opgeteld bij het totaal van Zwartewaterland. Het aantal tegels bepaalt de positie die Zwartewaterland uiteindelijk inneemt op de Nationale Tegelteller. Daarnaast maken inwoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op mooie prijspakketten.

Steeds meer bekendheid

Het is de derde keer dat Zwartewaterland deelneemt aan het NK. In de afgelopen 2 jaar werden in Zwartewaterland al meer dan 32.000 tegels verwijderd. “Tegelwippen krijgt ook in Zwartewaterland steeds meer bekendheid. Dat zagen we vorig jaar aan de verschillende initiatieven die in onze gemeente ontstonden”, blikt wethouder Slingerland terug. “Ook dit jaar willen onze inwoners er weer toe aanzetten om mee te helpen om onze gemeente te vergroenen. Daarmee maken we samen Zwartewaterland aangenaam, gezond en veilig. Van grauw naar groen dus.”

Gratis inleveren

De gemeente Zwartewaterland trapte vorige week het NK Tegelwippen al af met het vergroenen van de gemeentewerf in Genemuiden. Daar werden ruim 200 tegels vervangen door 460 stuks klimop. Ook werd de beplanting vervangen en een nieuwe boom geplant om de biodiversiteit te stimuleren.

Wethouder Slingerland hoopt dat inwoners dit goede voorbeeld volgen. “Meer groen draagt bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters.” Om Zwartewaterlanders een steuntje in de rug te geven, biedt de gemeente dit jaar weer de mogelijkheid om gewipte tegels gratis in te leveren bij Van Dijk Containers in Genemuiden. Ook geeft de gemeente € 20 korting op de aanschaf van plantmateriaal bij de Welkoop in Hasselt. Slingerland: “Verder roepen we onze inwoners weer op om via www.zwartewaterland.nl/nk-tegelwippen hun straat aan te melden om samen met ons aan de slag te gaan met het vergroenen van hun leefomgeving. We hopen op een net zo groot succes als vorig jaar!”

Elke tegel telt

Het NK Tegelwippen laat zien dat elke tegel telt. “Ook als u een kleine tuin heeft of dol bent op uw terrastuin, kunt u uw steentje bijdragen,” zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. “Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt. Als u uw bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoeft u maar één keer per jaar te maaien.”

Meer inspiratie voor vergroenen staat op nk-tegelwippen.nl. Informatie over acties voor inwoners uit Zwartewaterland staat op www.zwartewaterland.nl/nk-tegelwippen.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice