22 juni 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Active creations

De Boom, De Bank, Het Gedicht

Geplaatst op: 11 april 2024

Vanmorgen vond in kleine kring een korte plechtigheid plaats op de oude begraafplaats aan het Cingel in Zwartsluis. Ruim een jaar geleden, op 3 april 2023 begon de kap van de twee 160 jaar oude beuken en op 10 april 2024 werd op deze plek een jonge wilgenbladeik geplant. Hiermee werd een bewogen en mooie periode afgesloten waarbij een waardig afscheid van de twee oude reuzen centraal stond.

Eind januari 2023 hoorde ondergetekende van Riek van der Woude dat de beuken gekapt zouden gaan worden. Hierop schreef ik een Pre Memoriam en publiceerde deze via de verschillende media hetgeen veel reacties losmaakte. Een aantal inwoners van Zwartsluis en de Gemeente Zwartewaterland staken de koppen bij elkaar en zo ontstonden er diverse ideeën om dit niet zomaar voorbij te laten gaan. Immers de bomen stonden op ieders netvlies getekend en geliefden liggen onder haar beschermende takken begraven. Kortom, de kap maakte veel emotie los.

In de periode tussen de mededeling van de kap en de aanplant van de nieuwe boom is er veel gebeurd. Als een herinnering aan de twee beuken en de geschiedenis er omheen verscheen het boek ‘De Laatste Eer’ en werd één van de stammen van de beuk door kunstenaar Jelmer Zwaan omgetoverd tot een fraai kunstwerk vol symboliek rond leven en dood. De familie Van der Woude schonk een bank en een steen met daarop een gedicht van Roelof Tienkamp, een goede vriend van de familie.

 

Bekende grond

Hier, omkaderd door het groen

Rusten in vrede generaties geliefden

Na een laatste groet

Toevertrouwd aan bekende grond

 

Hier, zittend tussen hun zerken

Herinneren we ons hun stemmen

Hun verhalen

En leven zij in onze gedachten voort.

 

Op uitnodiging van Gemeente Zwartewaterland kwamen enkele betrokkenen op de begraafplaats bij elkaar. “Zie het moment als een bedankje richting de familie Van der Woude voor het schenken van het bankje en even stil te staan bij het standbeeld en de nieuwe boom”, aldus Eline ten Kate die namens de Gemeente het project rond de begraafplaats leidde.

Wethouder Maarten Slingerland hield een korte toespraak en was blij dat mede door de positieve bijdrage van de betrokkenen de kap van de beuken in goede sfeer kon plaatsvinden. En dat niet alleen. Mede door alle publiciteit drong het besef door hoe waardevol begraafplaatsen zijn. Hoe belangrijk het is om deze plek eens te bezoeken en stil te staan bij de geschiedenis.

De plek waar eens de beuken stonden is nu omgetoverd tot een stilteplek. De bank en het kunstwerk nodigen uit om de wereld even de wereld te laten en in alle rust tot jezelf te komen. Met de aanplant van de jonge eik ligt de weg naar morgen open.

Jan Blei maakte een korte film van de plechtigheid.

Herman Slurink

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice