4 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

De ‘Friesland’ vreemde eend tijdens Nationale Sleepbootdagen

Geplaatst op: 20 april 2024

De ‘Friesland’ zal dit jaar een bijzondere verschijning vormen op de Sleepbootdagen. Het is namelijk een stoombaggermolen. Het object is op de ‘vaarweg’ van de organisatie gekomen dankzij een genereus gebaar van Stichting Activiteiten Kulturhus Zwartsluis (SAKZ). “Een mooie publiekstrekker met een rijke historie”, aldus de organisatoren.

De Friesland meert af aan het eind van de Handelskade en kan op alle drie dagen worden bezocht. Enthousiaste vrijwilligers vertellen graag het verhaal van dit vaartuig. De kiel werd gelegd in 1935 op een werf in Veendam, onder de naam ‘Veendam 220’ (220 staat voor de emmerinhoud in liters). Op verzoek van de eerste huurders werd de molen ingeschreven onder de naam ‘Friesland’.

De werkzaamheden van de ‘Friesland’ bestonden vooral uit het uitdiepen van kanalen, zoals het Prinses Margriet kanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. Op 27 juni 1989 werd de ‘Friesland’ afgemeerd bij het Nationaal Baggermuseum te Sliedrecht, waar hij nog steeds te bezichtigen is. Na een zeer grondige reparatie, met inzet van deskundige vrijwilligers en ondersteuning van sponsors, kan met gepaste trots vastgesteld worden dat de molen weer in “operationele staat” is gebracht.

Voor het actuele programmaoverzicht:  www.sleepbootdagen.com

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice