4 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

De verschillende oorzaken van haaruitval

Geplaatst op: 23 april 2024

(Adv.) Het uitvallen van het haar ervaren veel mensen als heel confronterend. Zeker als kaalheid al op jonge leeftijd, dat wil zeggen vóór het 40e levensjaar optreedt. En dan is er natuurlijk nog de situatie van het uitvallen van het haar bij een chemobehandeling tegen kanker. Als je al wordt geconfronteerd met een ernstige en misschien wel levensbedreigende ziekte en je verliest bij de behandeling daartegen ook nog eens je haar, dan kan dat hard aankomen. Je kunt bij een chemobehandeling wel een ijskap dragen om haaruitval te voorkomen, maar dit is lang niet altijd effectief. Het is dan ook beter om voordat je onder behandeling gaat na tet denken over hoe je met de – hopelijk tijdelijke – kaalheid om wilt gaan.

Kaalheid door haarziekten

Kaalheid wordt soms veroorzaakt door aandoeningen zoals alopecia areata. Hierbij ontstaan kale plekken op het hoofd. Dit kan zelfs bij kinderen gebeuren. De kaalheid is het gevolg van beschadiging van de haarzakjes. Deze aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Wereldwijd lijdt ongeveer 0,1 procent van de bevolking aan deze aandoening. Haaruitval kan ook het gevolg zijn van stress of van het gebruik van agressieve middelen om het haar te stylen, kleuren of bleken.

Een pruik laten maken

Je kunt als je kaal wordt een pruik laten maken door een professionele haarwerken studio. Zij kunnen een mooi haarwerk maken, waarbij soms zelfs je eigen haar kan worden gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om bij het ondergaan van een behandeling tegen kanker je haar direct af te knippen om het in een pruik te laten verwerken voordat het gaat uitvallen. Als je kaalheid een andere oorzaak heeft dan is dit helaas vaak geen optie. Maar ook dan kun je een pruik van echt haar dragen. Deze wordt gemaakt van haardonaties door mensen die bij de kapper hun lange haar laten afknippen om het vervolgens te doneren voor het maken van pruiken en haarstukken.

Hoe lang gaat een pruik mee?

Een pruik kan enkele maanden tot enkele jaren dienst doen. Als je een pruik langere tijd draagt kan het aan te raden zijn om deze om de paar maanden een opknapbeurt te laten geven door de pruikenleverancier. De levensduur wordt onder meer beïnvloed door hoe je de pruik behandelt. Pruiken kunnen niet goed tegen heet water en agressieve styling producten. Ook wordt altijd aangeraden om je pruik als je deze niet draagt op een pruikenstandaard te zetten zodat hij goed in model blijft. Een föhn of andere styling tools die met warme lucht werken zijn niet geschikt voor een pruik. Als je een pruik of haarstuk aanschaft dan zal de leverancier je altijd uitgebreid advies geven hoe je deze het beste kunt verzorgen. Wil je iets bijzonders met je haar, bijvoorbeeld voor een feestje? Laat je pruik dan stylen door een professional zodat je er op je mooist uitziet. Niemand zal het opvallen dat je een haarwerk draagt.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Aquaservice