22 juni 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Een houten tuinafscheiding plaatsen

Geplaatst op: 17 mei 2024

(Adv.) Een tuinafscheiding plaatsen is een flinke klus, zeker bij een wat grotere tuin. Maar als je de juiste keuzes maakt, dan heb je een schutting die tientallen jaren kan blijven staan. De meeste mensen kiezen voor hout, maar je kunt ook van beton een tuinafscheiding maken. Beton heeft uiteraard een veel langere levensduur, hoewel de productie ervan niet duurzaam is. Wel wordt er al volop geƫxperimenteerd met milieuvriendelijk beton, ook en vooral in de bouw. Bij het plaatsen van een schutting is het zaak erop te letten dat je deze op de juiste manier plaatst en ook goed verankert.

Een schutting van duurzaam hout

Producenten van houten schuttingen en schuttingdelen doen hun best om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Kies bijvoorbeeld voor Douglas hout voor je schutting. Dit is hout van uitstekende kwaliteit en gaat dus ook tientallen jaren mee. Wel is het zaak om het hout nadat de schutting is geplaatst te voorzien van een goede beits. Hiermee wordt het hout beschermd tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Je kunt kiezen voor een bruine beits, maar ook voor kleurloze beits, waarmee je de oorspronkelijke kleur van het hout in stand kunt houden. Als je hout niet bewerkt dan zal het na verloop van tijd verkleuren van bruin naar grijs. Ook zal het sneller slijten. Een houten schutting die goed wordt onderhouden kan tientallen jaren dienstdoen.

Let op de hoogte van de schutting

Een schutting die in een woonwijk rond een tuin wordt geplaatst mag meestal niet hoger zijn dan 200 cm. Soms geldt een maximale hoogte van 220 cm. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag een schutting hoger zijn. Controleer de regels die gelden om te voorkomen dat je schutting te hoog wordt. Je loopt dan het risico dat je de schutting moet aanpassen of in het ergste geval weer afbreken. Let er ook op dat de schutting op je eigen terrein staat, tenzij je deze samen met je naaste buren aanschaft. Dan kan de schutting op de erfafscheiding worden gezet en is daarmee ook automatisch gezamenlijk eigendom.

Alternatieven voor een houten schutting

Als je geen fan van hout bent, dan kun je bij Buitengoed ook alles vinden voor het plaatsen van een betonschutting. Deze geeft de tuin uiteraard een geheel andere uitstraling. Voor een houten schutting heb je overigens ook betonnen verankering nodig om de schuttingpalen in vast te zetten. Zo voorkom je dat je schutting omwaait zodra er een storm over het land trekt. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke tuinafscheiding met een haag. Die vraagt natuurlijk wel wat meer onderhoud, want de meeste hagen moeten minimaal eens per jaar worden gesnoeid. Ook zal een haag na verloop van jaren doodgaan en moet hij dus worden vervangen. Let er op dat een haag vaak niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte groeit. Zorg ervoor dat deze natuurlijke tuinafscheiding voldoende licht en ruimte krijgt.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Aquaservice