19 oktober 2021 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Verkiezingen: VVD wil meer regie en betere communicatie

Geplaatst op: 8 maart 2018

Zwartsluis Actueel interviewt de zeven lijsttrekkers (en drie wethouders) in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer is het de beurt aan John Smits van de VVD.

VVD-lijsttrekker John Smits zat de afgelopen raadsperiode als eenmansfractie in de gemeenteraad. “Het in je eentje doen, geeft vrijheid. Je hebt geen beperkingen. Maar je bent wel druk, hoewel wij een uitgebreide steunfractie hebben. Ik ben dankbaar dat er op elk kennisgebied wel iemand bij ons aanwezig is.”

De partij komt dan ook met een lijst van 15 mensen, die allemaal uit Hasselt en Zwartsluis komen. “Uit Genemuiden konden we lastig kandidaten vinden. Dat is jammer.” Met Simon Tol (24) op nummer twee van de lijst, gaat de partij ook voor ‘verjonging en opvolging’. “Ik ga er vanuit dat Simon mede-raadslid wordt.”

Het waarderingsteken voor mensen die iets extra’s gedaan hebben, noemt Smits een van de door de VVD bereikte resultaten. “We hebben als plaatselijke politieke partij vooral willen bereiken dat stukken van een andere kant belicht werden. De regie van het college in de laatste jaren was niet zoals we gehoopt hadden. Vanuit de Rekenkamer kwam er al de mededeling: de regierol zit er niet in.”

En dat heeft een college wel nodig, volgens Smits, die zelf in het verleden ook twee keer wethouder was in een Brabantse gemeente. “Je moet een bepaalde visie hebben. En niet een projectontwikkelaar lopen knuffelen. Je mag zelf bepalen waar je naartoe wilt.”

In Zwartsluis had de mavo behouden kunnen worden, stelt hij. “Het is veemd dat er op een kille maandagmiddag iemand uit Genemuiden binnenkomt en zegt: ‘eraf met die bende’ en daarna de raad ook beslist dat het gebouw gesloopt moet worden.”

Smits hoopt dat er na de verkiezingen een doorsnee van de samenleving in de gemeenteraad komt. “Dit is echt overdreven en teveel van het goede”, zegt hij, doelend op de 14 (van de 19) christelijke zetels. “Maar hoe interpreteer je een christelijk blok? VVD Zwartewaterland heeft ook mensen met een christelijke achtergrond.”

De communicatie in de afgelopen jaren had beter gemoeten, zegt Smits. Als voorbeelden noemt hij de N331, Hasselt om de Weede (de Stadsweide), en de oude Mavo. “Wij zijn voor open communicatie. Kijk bijvoorbeeld ook naar de escaperoom in de toren van Hasselt. Als je er geen gevoel bij hebt, neem je soms besluiten waar weerstand tegen komt. Je kunt beter voordat je een besluit neemt goed overwegen hoe je daarmee omgaat.”

De VVD wil zelf ook betere communicatie uitstralen. “We gaan niet nu ineens, na vier jaar, bezoekjes brengen aan allerlei bedrijven. Wij willen de hele periode communiceren.” In de komende raadsperiode hoopt Smits met zijn partij deel te kunnen nemen in het college. “Een verdubbeling van ons zetelaantal, naar twee, zou dat rechtvaardigen.” Wie dan wethouder wordt, ligt aan de portefeuilleverdeling.

De VVD richt zich vooral op veiligheid op industrieterreinen en schoolzwemmen. “In ieder geval iets waarbij een kind leert zwemmen: dat moeten we faciliteren en stimuleren.” Daarnaast moet de gemeente zelf nieuwe projecten gaan initiëren. “Dat moet niet alleen door projectontwikkelaars gebeuren. En ik denk dan met name aan de woningbouw.”

Dat de VVD landelijk op verlies staat, deert Smits niet. “Wij zijn een lokale partij, die middenin de samenleving staat. Op allerlei gebieden zijn wij direct aanspreekbaar omdat we heel veel mensen hebben die in allerlei organisaties zitten. We kunnen niet altijd alles oplossen, maar we zijn wel aanspreekbaar. En als er een probleem is, waarvoor je de minister-president nodig hebt, dan kunnen wij hem bellen. En hij neemt dan ook op.”

De VVD is zelf ook te bereiken, via WhatsApp kunnen mensen een bericht sturen naar 06-14049107.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice