4 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Zwartsluis Actueel jaaroverzicht 2020 deel 2/4

Geplaatst op: 26 december 2020

Op 27 april hield de Karekietstraat 'Koningsdagbingo' (foto's: Henk Kuik en Jan van Kleef)

Zwartsluis Actueel neemt in vier delen het jaar 2020 door. Een jaar waarin het woord corona vanaf maart het nieuws beheerste, maar ook nog tal van andere bijzondere dingen gebeurden. In het eerste deel leest u alles over de gebeurtenissen in april, mei en juni.

April begon met tal van hartverwarmende optreden voor de ‘opgesloten’ bewoners van De Schans. De familie Lok zong mooie liedjes en Draaiorgel De Parel was niet weg te slaan. Verder kon men in de hoogwerker in contact komen met bewoners van De Schans. 6 april werd een tragedie: tien Zwartewaterlanders kwam te sterven door corona. Op 15 april ging in het dorp de vlag uit om te herdenken dat Zwartsluis die dag 75 jaar geleden werd bevrijd. De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt bracht een beroep uit op Ds. Riemer uit Kampen. Een schok ging door het dorp toen Gerda Elken-Kisjes overleed. Ondanks de nare tijd was er beter bericht voor Yvonne Kisjes-Boerhof, Henny Kootstra, Femmy Ten Napel-Timmerman en Roel Schurink. Ze kregen een lintje. Koningsnacht verliep bar rustig en Henny Kampherbeek vierde haar laatste werkdag bij De Groentemannen.

In de eerste lockdown mochten bezoekers De Schans niet in. Een hoogwerker bood uitkomst. (Tekst gaat verder onder de foto) 

Op 1 mei nam De Schans een coronaproof ontmoetingskamer in gebruik en kregen 200 ouderen een bos tulpen aangeboden door de redactie van Zwartsluis Actueel. Op 8 mei vierde Koos Slurink Watersport zijn 110e verjaardag. Jaap en Greet Feenstra haalden het nieuws omdat ze ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijksjubileum een optocht langs de deur kregen. Kroegbaas Thijs Postma werd 40 en vrienden regelden in alle vroegte een draaiorgel voor zijn deur. De Beltiger Klaas Snel startte een camperverhuurbedrijf in Zwarsluis. Verder was er verbazing over de enorme toren bij HEBO. Het bleek te gaan om een kraan die wordt ingezet bij het installeren van windturbines. Corona nam ondertussen weer wat af, want het dorp had op 15 mei al een week geen nieuwe nieuwe corona-gevallen. Mensen in Baarlo baalden omdat hun Volvo werd gestolen en de organisatie van de Sleepbootdagen baalde omdat er eens streep door hun evenement werd gezet. Dominee Riemer koos ondertussen voor de GKV en de horeca maakte zich op om de terrassen weer te openen.

Gebak en orgelmuziek voor de jarige kroegbaas. (Tekst gaat verder onder de foto)

Na 6 jaar nam oprichter Erik Driessen uit Sint Jansklooster in juni afscheid van Zwartsluis Actueel en werd de nieuwssite overgenomen door de 21-jarige Sluziger Robert Jansema. Mensen konden wel aan de wandel, want de Avond4daagse ging door in aangepast vorm. Verder terroriseerde een viervoeter zijn soortgenoten in de Barsbeek, het probleem bleek later te zijn verholpen. Meer dierennieuws: de geitenfamilie achter De Schans kreeg er gezinsleden bij. Bewoners van de Rietgorsstraat waren slecht te spreken over het maaiwerk voor hun deur. Alle plantjes waren ‘per ongeluk’ weggemaaid. Een lege Handelskade was het gevolg van een groot protest van de Bruine vloot bij Pampus. De vloot kon nauwelijks rondkomen, later werd er een noodfonds opengetrokken voor de schippers. De eerste Hollandse Nieuwe werd aangeboden aan de heren van ZwartewaterFM en Zwartsluis Actueel voor de uitgebreide berichtgeving in de coronacrisis. Waarschijnlijk kreeg groep 8 van De Wijngaard geen haring maar patat bij 50-jarige Hotel Zwartewater, ze gingen daar een nachtje op ‘schoolkamp’. Ook geen haring voor twee heren die in de cel werden gezet na de mishandeling van hun buurman. Eind juni raakte een man gewond na een ongeval op het industrieterrein en werd een man uit Genemuiden aangehouden op het Zwarte Water na een schietpartij. De geslaagden van het Agnieten College konden lekker vakantie gaan vieren omdat ze hun diploma mochten ophalen tijdens een Walk In.

Tot zover deel 2, volgende week komen de laatste twee delen voorbij. De eerste bijdrage in deze serie gemist? Lees ‘m hier terug.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice