26 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Zwartsluis Actueel jaaroverzicht 2020 deel 4/4

Geplaatst op: 31 december 2020

Thijs Postma introduceerde nadat hij de deuren moest sluiten 'afhaalbier'.

Zwartsluis Actueel neemt in vier delen het jaar 2020 door. Een jaar waarin het woord corona vanaf maart het nieuws beheerste, maar ook nog tal van andere bijzondere dingen gebeurden. In het eerste deel leest u alles over de gebeurtenissen in oktober, november en december.

De eerste dag van oktober begon met gratis ijsjes, Snoepers schepte de bakken leeg. Omdat de horeca om 22.00 uur moest sluiten, ging café De Sluus eerder open. Ds. Henrico ter Beek kondigde aan dat hij de Gereformeerde Kerk ging verlaten. Hij nam een beroep aan van de Protestantse Gemeente Varik-Heesselt. Op het Agnieten College gingen vanaf 6 oktober de mondkapjes op naar school. De Coop richtte de ochtend in voor ouderen en kwetsbaren, zo kon de doelgroep veilig boodschappen doen. Aan de Purperreigerlaan brandde een auto uit en aan de Arembergergracht werd een complete inboedel gedumpt. Ook werd gestart met de werkzaamheden aan de N331 en de N334. Een 18-jarige jongeman uit Zwartsluis werd gepakt voor het mogelijk plukken van veenmos, echter bleek dat een onjuiste constatering en werd de tiener na een paar uurtjes cel weer vrijgelaten. Een leeftijdsgenoot kreeg bezoek van oom agent die 1000 nitraten bij de Sluziger in beslag nam. Ondertussen zaten de gebroeders Terwel ook niet stil, ze kochten de voormalige fabriek van Buisman.

De werkzaamheden aan de N334. (Tekst gaat verder onder de foto.)

Begin november werden drie jongetjes uit Zwartsluis vermist, de hele zondagavond zochten tal van mensen naar de koters die waren weggelopen. Uiteindelijk werden ze rond middernacht gevonden in de omgeving Staphorst. Sint Maarten werd ook anders gevierd dan andere jaren, veel mensen hadden een bakje met lekkers bij de voordeur staan of deelden uit met een bakje aan een stok. De Botter ZS13 kreeg een flinke onderhoudsbeurt en Peter van ’t Kraantje bouwde een schaftkeet om tot foodtruck, daarmee toerde hij door de regio. Een bedrijfspand aan de Kranerweerd moest drie maanden op slot na de vondst van een hennepplantage. Sint Nicolaas bracht op zijn bakfiets een verrassingsbezoekje aan Zwartsluis. Een echtpaar schrok zich een hoedje, toen ze ’s ochtends wakker werden lag er een Pool op hun bankstel te slapen. Een steenmarter zorgde voor overlast aan de Stroombeek en Zwartsluis moest afscheid nemen van At Blei.

De familie Corporaal deelde coronaproof uit tijdens Sint Maarten. (Tekst gaat verder onder de foto. Foto: Jan van Kleef)

In december werd bekend dat het oude gemeentehuis verkocht werd, vermoedelijk komen daar appartementen. Tientallen inwoners en winkeliers ondertekenden een brief met als doel een speciale parkeerplaats voor arbeidsmigranten. Jubilarissen van DESZ werden in het zonnetje gezet en op enkele stanleymessen na, was directeur Gert Voerman tevreden over de ‘buit’ van een kluisjescontrole. Peter Groen kwam met het idee om een tankstation te bouwen bij de voormalige Buismanfabriek, hij wilde dat tanken betaalbaarder gaat worden. Raymond Spijkerman nam het stokje over van vader Rob, die nam afscheid als manager van Stichting Zwembaden Zwartewaterland. De tweede lockdown kwam d’r aan en kinderen van de Aremberg brachten kerstkaartjes naar De Schans. Twee Sluzigers werden aangehouden omdat ze een flinke hoeveelheid hennep in hun woning bewaarden. Rond de Kerst maakten veel mensen uit het dorp gebruik van de afhaalmenu’s die lokale horeca hadden samengesteld. Traditiegetrouw werd 2020 uitgeknald met carbid en bakt Roy Ekkelenkamp de bollen goudbruin.

Lees hier deel 1, 2 en 3 terug.

Kinderen van de Aremberg kwamen kerstkaartjes brengen bij De Schans.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice