22 juni 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

PvdA legt verplaatsing Interfloor op tafel vanwege woningtekort

Geplaatst op: 11 maart 2021

Het pand van Interfloor achter de Prinsessenbuurt (fotorechten: Google Maps)

Interfloor verplaatsen en woningen bouwen op de vrijkomende ruimte. Dat is een van de manieren waarop volgens de PvdA de woningnood in Zwartsluis kan worden aangepakt. Raadslid Eenkhoorn vermoedt dat een verhuizing mogelijk wordt met provinciale of Europese fondsen. “Ga proactief met het bedrijf om tafel”, riep hij wethouder Gerrit Knol op.

De gemeenteraad besprak donderdagavond de uitkomsten van het woonbehoefteonderzoek. Daaruit blijkt dat Zwartewaterland tot 2030 zeker 750 woningen nodig heeft. Vooral in Genemuiden en Zwartsluis is de nood momenteel hoog. Ook wat John Smits betreft zijn verregaande plannen nodig. Hij opperde vijf jaar terug ook al een verplaatsing van Interfloor. Smits is het er niet mee eens dat er in Zwartsluis verder geen plek is voor uitbreiding. “Die ruimte is er wel. Ik denk dan aan de locatie bij het voetbalveld en een uitbreiding van de Barsbeek richting Vollenhove. Daar moet je naar durven kijken”, aldus de liberaal.

Volgens Knol zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt snel gegaan. “Een paar jaar terug kon je een woning niet kwijt, nu hakken ze je er een hand voor af”, stelt de wethouder. Volgens hem gaat Zwartewaterland de komende twee jaar al 233 woningen bouwen en zijn er genoeg plannen voor meer in de periode daarna. De wethouder meldde dat er verschillende plannen zijn voor inbreidingen in de verschillende kernen. Binnenkort komt hij met meer informatie daarover. In Zwartsluis zou het om vier mogelijke locaties gaan.

De PvdA opperde ook nog de mogelijkheid van ‘tiny houses op het land of water’. John Smits van de VVD ziet wel wat in ‘huisnummervermeerdering’, waarbij eigenaren van grote woningen ruimte beschikbaar maken voor inwoning. Volgens Knol lopen er ook wat dat betreft initiatieven in Zwartewaterland.

De wethouder spreekt met Wetland Wonen ook over de huursector. Volgens hem zijn er steeds meer mensen van buiten Zwartewaterland die in de gemeente een woning huren. Van Zandwijk weet dat in Zwartsluis honderd reacties binnenkomen als een huurhuis vrijkomt. Knol erkent dat. “De wachttijd in Genemuiden is acht maanden, en in Zwartsluis nog iets hoger. Al zijn dat ook wel weer cijfers waarop ze elders in Nederland jaloers zijn.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice