21 mei 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Goudzoekers brengen ‘vergeten artiesten’ weer in beeld

Geplaatst op: 31 maart 2022

De Goudzoekers met Jan Wind van de Juventa's/

‘Goudzoekers’ uit Sint Jansklooster en Zwartsluis duiken de vergeten geschiedenis van het Nederlandstalige lied in. Germaine Rook, Robert Rook, Hendri op de Haar en Dennis Jensen Verhoeckx werken aan een boek waarin ze artiesten die iets of helemaal in de vergetelheid zijn geraakt opnieuw in de spotlights zetten. Dat boek verschijnt in 2023 en de vier muziekliefhebbes willen rond de presentatie ook een muzikaal evenement houden.

De inwoners van Sint Jansklooster en Zwartsluis werken onder de naam ‘Het Vergeten Zwarte Goud’. “We zijn allemaal liefhebbers van het ouderwetse vinyl. Dat is terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Wij speuren al jarenlang naar singles uit de gouden tijd van de Nederlandse muziek, die wat ons betreft in de jaren vijftig tot en met zeventig ligt”, vertelt Hendri op de Haar.

Het is de muziek die nog steeds klinkt op feesten en partijen en op de lokale radiostations door heel Nederland. Veel van dat werk staat ook op Spotify of is makkelijk verkrijgbaar op muziekdragers, maar de belangstelling van de goudzoekers gaat vooral uit naar het zeldzame werk. “Wij speuren het internet en markten en beurzen af op zoek naar bijzondere singles. Die zijn vaak gemaakt door artiesten die niet meer in de schijnwerpers staan”, zegt Dennis Jensen Verhoeckx.

Bovendien is er over die zangers en zangeressen nauwelijks informatie te vinden. Dat bracht het viertal op het idee voor een zoektocht naar deze vergeten artiesten. “In ons boek willen wij hun verhalen vertellen en daarmee brengen we meteen de geschiedenis van het Nederlandstalige lied in kaart. Wij zijn ondertussen bij veel artiesten op bezoek geweest. Dat waren prachtige ontmoetingen”, vertelt Robert Rook.

De goudzoekers gingen ook op visite bij een aantal ‘grote namen’, maar ze zijn vooral op zoek naar mensen die bij het grote publiek onbekend zijn. “Dat zijn wel artiesten die bijvoorbeeld op de piratenzenders nog vaak gedraaid worden. Onze zoektocht is soms lastig. Sommige namen haal je zo uit het telefoonboek, anderen raakten we op het spoor doordat we te gast waren in radioprogramma’s. En we zoeken nog steeds naar zangeres Lola: die lijkt wel van de aardbodem verdwenen…”, zegt Germaine Rook.

De muziekliefhebbers krijgen bij het schrijven van het boek ondersteuning van Erik Driessen van De Tekstkenner uit Sint Jansklooster. Hun avonturen zijn te volgen op Facebookpagina @hetvergetenzwartegoud. Daarop ontvouwen ze steeds meer details over hun plannen voor het boek en het evenement dat daaraan gekoppeld is.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice