26 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Buurkracht roept op tot besluit rond zonneparken en windmolens

Geplaatst op: 24 september 2022

(Ingezonden) Tijdens de raadsvergadering van donderdag 22 september 2022 heeft Buurkracht Zwartsluis de fracties opgeroepen een besluit omtrent de zoekgebieden voor zonneparken en windmolens niet uit te stellen. Buurkracht is namelijk van mening dat Zwartewaterland zonne- én windenergie zo snel mogelijk nodig heeft om ook in de toekomst op duurzame en betaalbare wijze aan de vraag naar stroom te kunnen voldoen.

In een brief aan de raad laat Buurkracht weten van de wethouder vernomen te hebben dat er voor 1 oktober 2022 melding van de zoekgebieden moet worden gedaan bij TenneT. Alleen dan kan de netbeheerder het net met voorrang aanpassen aan een toename in het opwekken van zonne- en windenergie. Door het besluit uit te stellen, komt volgens Buurkracht alles stil te staan.

Noodzaak

In de discussie omtrent zonneparken en windmolens hoort Buurkracht ook de tegengeluiden. Denk aan aantasting van vergezichten, leed voor vogels, vrees voor slagschaduw en geluidsoverlast en negatieve effecten op het toerisme. Deze zaken zijn uitgebreid behandeld tijdens de klimaattafels en er zijn diverse oplossingen aangedragen. Daar tegenover stelt Buurkracht de noodzaak van zonneparken en windmolens, voor onszelf en voor ons nageslacht. De uitstoot van CO2 moet omlaag, net als de energierekening die alleen maar oploopt. Buurkracht is dan ook blij met de positieve geluiden van bijvoorbeeld boeren die graag een bijdrage leveren, zelfs met een windmolen op het eigen erf.

Energietransitie

In de brief aan de raad roept Buurkracht de fracties op om de ingeslagen weg van unanimiteit te volharden. Om in lijn met de door de raad aangenomen Regionale Energiestrategie (RES) voor honderd procent duurzaam te gaan. Het uitstellen van een besluit betekent volgens Buurkracht een vertraging van vele jaren met financiële gevolgen voor boeren, bedrijven en particulieren.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice