25 juli 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Sluuspoort aantrekkelijker voor blinden en slechtzienden

Geplaatst op: 10 oktober 2022

Objecten kunnen aanraken is voor mensen met een visuele beperking van groot belang bij het bezoek aan Sluuspoort.

Recentelijk was er een groep van zeven mensen met een visuele beperking op vakantie in Zwartsluis. Op verzoek van hun begeleider Kees van Vliet werd tijdens deze vakantie een bezoek aan Sluuspoort gereserveerd. Volgens beheerder Evelien Kuilder van Sluuspoort stelde dit bezoek de vrijwilligers voor een uitdaging: “Maar tegelijkertijd konden we een voorschot nemen op de ontwikkelingen binnen ons centrum, waarbij moderne middelen een belangrijke plaats gaan krijgen. De ervaringen die we nu hebben opgedaan, kunnen daarin worden meegenomen.”

Kuilder doelt daarbij op de herinrichting van met name de afdeling de Tagrijn, waar een belangrijk deel van de historie van Zwartsluis wordt geëxposeerd. Een werkgroep binnen Sluuspoort werkt momenteel aan een modernere presentatie van deze historie. Daarbij blijven vanzelfsprekend  belangrijke elementen  gehandhaafd, maar wordt er ook voor gekozen om bepaalde informatie onder te brengen in bijvoorbeeld een presentatie via qr-code of via audio.

Uitdaging

“Het was voor ons best wel spannend”, vertelt Evelien Kuilder. “Vooral de vraag: wat kunnen we ze laten zien? En dan dus op een andere manier dan met de ogen. Hoe gaan deze gasten daarop reageren. Op dit gebied hebben wij immers geen expertise in huis.” In de praktijk bleek de gekozen weg een succes, want na afloop waren zowel de deelnemers als de Sluuspoort-vrijwilligers enthousiast.

De vrijwilligers Geke Françoise en Albert Greveling gingen de uitdaging aan en zetten in een voorbereiding van slechts een week een programma in elkaar. In de Tagrijn verzorgde Geke een presentatie over het proces van manden en scheerkwasten maken. “Dit was echt een succes”, aldus Evelien Kuilder. “Omdat de gasten niet alleen werd verteld hoe dit proces ging, maar zij de manden en kwasten ook daadwerkelijk konden voelen. Deze presentatie krijgt dan ook zekere een plaats in de nieuwe opzet, waarin we een standaard programma voor mensen met een visuele beperking willen opnemen.”  Albert Greveling nam de bezoekers mee naar de collectie van Museum Schoonewelle, waar kennisgemaakt werd met tal van dieren. Ook daarbij was het aspect van aanraken en voelen weer van groot belang.

Workshop

Eind deze maand krijgt dit bezoek nog een vervolg. Dan wordt er door Bralectah/Bartiméüs een workshop voor de Sluuspoort-vrijwilligers gehouden. Deze middag kunnen zij eerst ervaren hoe het is om een museum te bezoeken met een visuele beperking. Daarna is er aandacht voor hoe bezoekers met een visuele beperking begeleid kunnen worden en wordt er aandacht besteed aan de verschillende oogaandoeningen, bejegening en communicatie.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice