16 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

BBB ook de grootste in Zwartewaterland

Geplaatst op: 16 maart 2023

Zoals in bijna alle Overijsselse gemeenten is de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in Zwartewaterland de grootste partij geworden met de Provinciale Statenverkiezing. De BBB pakte bijna 27 procent van alle stemmen en bleef daarmee de SGP voor, die 23,8 procent van de stemmen kreeg. Een unicum, want voor het eerst sinds de samenvoeging van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis komt een niet-christelijke partij als grootste uit de bus na een verkiezing.

De SGP is niet meer de grootste partij, maar levert slechts 0,4 procentpunt in vergeleken met 2019. De ChristenUnie verliest wel fors en gaat van 20 naar 12,5 procent. Het CDA halveert bijna in Zwartewaterland, in lijn met het landelijke beeld.

De opkomst was hoog. 75,5 procent van alle stemgerechtigden brachten een stem uit. Bij de vorige Statenverkiezingen in 2019 was dat nog 67,8 procent.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Aquaservice