21 mei 2024 Gebruikers online: 11
Agenda
Active creations

Een tweedehands auto kopen? Hier moet je rekening mee houden

Geplaatst op: 17 februari 2024

Als je een tweedehands auto wilt kopen dan kan dat op verschillende manieren. Je kunt kijken op een verkoopplatform zoals Marktplaats. Hier kunnen zowel particulieren als handelaren gebruikte auto’s aanbieden. Voordat je op een advertentie reageert moet je natuurlijk ongeveer weten wat de waarde van een auto is. Zo kun je bepalen of de vraagprijs voor de auto realistisch is. Kijk daarbij niet alleen naar merk en type maar ook naar het bouwjaar en het aantal kilometers op de teller.

Is de prijs redelijk?

Om te weten of de vraagprijs redelijk is kun je een auto taxeren, maar je kunt ook zelf op eenvoudige wijze onderzoek doen. De belangrijkste gegevens van een auto zijn eenvoudig op te vragen aan de hand van het kenteken. Het kenteken is in Nederland namelijk gekoppeld aan de auto en niet aan de eigenaar zoals in sommige andere landen. Door het kenteken in te voeren op een zoeksite die is gekoppeld aan de database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kun je informatie over de auto raadplegen. Het gaat hierbij in de eerste plaats om basis informatie. Merk, type, kleur en bouwjaar. Wil je meer weten dan zijn daar kosten aan verbonden. Die zijn echter niet hoog. Het gaat om essentiële informatie die van belang kan zijn om te weten voordat je een beslissing neemt. Je kunt bijvoorbeeld zien wat voor onderhoud er aan een auto is gepleegd in de afgelopen jaren.

Is de auto zijn geld waard?

Of de auto de vraagprijs waard is kun je bepalen aan de hand van een online kentekencheck bij CheckMijnKenteken. Wanneer uit de gegevens blijkt dat de auto veel kilometers heeft gemaakt dan kan dat betekenen dat je op korte termijn rekening moet houden met onderhoudskosten. Denk aan banen, remschijven of de vering. Je kunt dan eventueel een lager bod doen. De eigenaar weet natuurlijk ook heel goed wat de staat van zijn auto is. Als je meer zekerheid wilt, dan kun je ook overwegen om een keuring te laten doen, bijvoorbeeld door de BOVAG. Zij kunnen een objectief oordeel geven over de auto en adviseren of deze de vraagprijs waard is.

Wees op je hoede bij de verkoop

Als je een tweedehands auto koopt van een particulier zijn er signalen aan de hand waarvan je je kunt afvragen of de zaak wel klopt. Wordt er een onwaarschijnlijk lage prijs gevraagd voor de auto? Maakt de verkoper een nerveuze indruk of dringt hij wel erg aan dat je nu meteen een beslissing moet nemen of je de auto koopt of niet? In dat soort gevallen kan het zijn dat het om een gestolen auto gaat. Check dus altijd het kenteken, ook als je de auto gaat bekijken. Wellicht wordt er gebruikgemaakt van valse kentekenplaten. Als je een auto koopt waarvan je redelijkerwijs had kunnen weten dat het om een gestolen auto gaat, dan ben je mede schuldig aan heling. Blaas de deal dus af als je het niet vertrouwt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice