21 mei 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Een bedrijfsauto verzekeren; hoe doe je dat eigenlijk? 

Geplaatst op: 18 maart 2024

(Adv.) Als je als ondernemer een auto gebruikt voor je bedrijf, moet je deze ook laten verzekeren. Iedereen die met een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg wil rijden, is verplicht om deze wagen te verzekeren, ongeacht of je de wagen zakelijk of privé gebruikt. Een bedrijfsautoverzekering afsluiten kan soms lastig zijn, omdat er veel opties zijn waaruit je kunt kiezen. Het is de kunst om een polis samen te stellen die aansluit bij wat je wagen nodig heeft. Dit is anders dan veel mensen denken, het is namelijk niet verstandig om enkel te kijken welke verzekering met de laagste premie komt. Dat leidt er bijna altijd toe dat je uiteindelijk alsnog veel geld moet bijleggen wanneer je schade hebt opgelopen. Wat voor jouw wagen de beste optie is, hangt af van een aantal criteria. Wij leggen ze hier voor je uit.

Wat is een passende verzekering voor je bedrijfsauto precies? 

Verzekeraars spreken altijd van een ‘passende verzekering’, maar wat is dit precies? Wat voor jou de beste verzekering is, hangt ten eerste af van de leeftijd van je auto. Dit omdat je verzekeraar kijkt naar de dagwaarde van je auto. Dat is de waarde die je auto op een bepaald moment heeft. Dit is dus iets anders dan de aanschafprijs, want dat is enkel het bedrag dat je voor de wagen neergeteld hebt. De dagwaarde verandert naarmate je auto ouder wordt. Simpel gezegd: hoe ouder je wagen is, hoe minder deze waard is. Dat heeft gevolgen voor je verzekering. Op een gegeven moment is de waarde van je wagen namelijk zo laag dat het niet meer loont om schade te herstellen. Omgekeerd geldt dat nieuwe auto’s juist uitgebreid verzekerd moeten worden, omdat deze reparaties de moeite nog waard zijn. 

De allriskverzekering, de WA+ Beperkt Casco en de basispolis

Voor iedere leeftijdscategorie is er een speciale polis. Wil je bijvoorbeeld een bestelautoverzekering Univé afsluiten, dan zul je op de site van deze verzekeraar zien dat je kunt kiezen uit de allriskverzekering, de WA+ Beperkt Casco en de WA-basisverzekering. De allriskverzekering is bedoeld voor wagens van maximaal zes jaar oud. Met dit pakket kun je alle schade aan je auto laten herstellen, ongeacht of jij dit zelf aangebracht hebt tijdens een door jou veroorzaakte botsing. De WA+ Beperkt Casco is geschikt voor auto’s van zes tot negen jaar oud. Dit pakket dekt vele soorten schade, maar je verzekeraar springt niet bij wanneer jij zelf schade opgelopen hebt door een door jou veroorzaakt ongeluk. Tot slot is er de WA-basisverzekering. Deze is bedoeld voor auto’s ouder dan negen jaar. Met dit pakket kun je geen schade laten herstellen. Met dit pakket voldoe je enkel aan je wettelijke plicht. 

Je verzekering perfectioneren met aanvullende verzekeringen 

Een verzekering voor je bestelwagen kun je tot in de puntjes afstellen door aanvullende polissen toe te voegen. Hiertoe ben je niet verplicht, maar het brengt wel veel voordeel met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor pechhulp waarmee je altijd assistentie kunt krijgen wanneer je met pech langs de kant van de weg komt te staan. Ook kun je een eigen vervoerverzekering afsluiten waarmee je de goederen en de gereedschappen in je wagen verzekert. Kijk voor het complete overzicht van aanvullingen even op de site van je verzekeraar. Daar kun je je premie berekenen en je polis ook gelijk afsluiten. Dit is een kwestie van selecteren en met een paar muisklikken is je verzekering gelijk een feit. 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice