21 mei 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Dit wil je weten over de PAGO

Geplaatst op: 16 april 2024

(Adv.) Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek, beter bekend als PAGO, is een cruciaal instrument voor werkgevers om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te waarborgen. Wat ben je als werkgever precies verplicht en wat levert het je op? Waaruit bestaat het onderzoek? In dit artikel zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Wat ben je als werkgever verplicht?

Als werkgever ben je verplicht om je medewerkers een periodiek gezondheidsonderzoek aan te bieden. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Het doel daarvan is (werkgerelateerde) gezondheidsrisico’s op te sporen en aan te pakken.

Dit periodieke gezondheidsonderzoek hoeft niet per se de PAGO te zijn. Je kunt ook voor het PMO kiezen. Het kan zijn dat er specifieke regels hierover zijn opgenomen in de CAO van jullie sector.

Handig om te weten: je bent als werkgever verplicht het onderzoek aan te bieden, maar je werknemers zijn meestal niet verplicht om aan het onderzoek deel te nemen. Ze zijn alleen verplicht als dit in de CAO is vastgelegd.

Wat zijn de voordelen van de PAGO?

De PAGO is niet zomaar een vervelende kostenpost. Het onderzoek levert je als werkgever veel voordelen op.

De PAGO helpt je bij:

Het vroegtijdig opsporen van arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s.

Gerichte preventieve maatregelen nemen om verzuim te beperken.

Besparen op je verzuimkosten.

Hoe verloopt het onderzoek?

De PAGO is een onderzoek dat bestaat uit:

Een vragenlijst over de werkomstandigheden, werkomgeving, leefstijl en de gezondheid van de medewerker.

Een biometrisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar BMI, heup- en tailleomtrek en bloeddruk.

Een lichamelijk onderzoek met focus op de specifieke gezondheidsrisico’s van het betreffende beroep.

Op basis van deze onderzoeken krijg je als werkgever een organisatierapportage. Voorwaarde hiervoor is wel dat er minimaal 15 medewerkers aan het onderzoek deelnemen. Je krijgt geen persoonlijke rapportages per medewerker.

Deze rapportage biedt je input voor je gezondheids- en duurzame inzetbaarheidsbeleid en je RI&E. Je medewerkers zelf ontvangen wel een persoonlijk rapport, inclusief een persoonlijk verbeterplan.

Wat kost de PAGO?

De kosten van de PAGO lopen sterk uiteen. Van enkele tientjes tot honderden euro’s per medewerker. Dit hangt af van hoe uitgebreid je het onderzoek wilt aanpakken. Andere factoren die de kosten bepalen zijn de grootte van je organisatie en je branche (en eventuele bijbehorende risico’s).

Een goede partner vinden voor de PAGO

De meeste organisaties schakelen een externe deskundige in voor de PAGO. Dit bespaart veel tijd en je profiteert van de kennis en ervaring van de deskundige. Ben je nog op zoek naar een goede partner voor de PAGO? Bespaar jezelf dan tijd en ga voor gratis en onafhankelijk advies van HR Navigator.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice